Spracovanie húb

Spracovanie húb – sušenie, zaváranie, zmrazenie – veľký sprievodca

Nosíte z lesa tento rok kopec hríbov a iných húb a neviete ako ich spracovať? Huby v omáčke, škvarenici či v polievke Vám už lezú krkom? Usušte, zavarte alebo zamrazte ich doma a môžete si vychutnať jedlá z húb aj v zime. Dobre spracované a uskladnené huby Vám môžu vydržať aj niekoľko rokov. Ponúkame Vám prehľad ako spracovať huby aby Vám vydržali čo najdlhšie. Výber spracovania húb závisí od toho na čo ich chcete v budúcnosti použiť. Poďme na to pekne od začiatku.

Zber húb

Detail na hríb dubákMy Slováci veľmi radi chodíme na huby a ročne ich vyzbierame desiatky ton. Zbierajte len zdravé huby – tie ktoré sú napadnuté čo len máličko radšej nechajte v lese. Môžu Vám znehodnotiť celý košík nazbieraných húb. Nie všetky huby sú vhodné na ďalšie spracovanie – najvhodnejšia je overená klasika – hríb dubový (dubák), hríb smrekový, sosnový, zrnitohlúbikový, suchohríb hnedý, kozák brezový, hrabový, osikový, žltooranžový, ale aj bedle, masliaky či pečiarky.

Hubársky košík so zaostrovadlomPri zbieraní húb sa neodporúča zbierať ich do igelitových tašiek – huby sa môžu zapariť a úplne znehodnotiť. Najlepšie na zber húb sú prútené košíky  kde sú huby stále dobre prevetrávané. V našej ponuke nájdete hubárske koše v sade s hubárskym nožíkom, klobúkom ale aj so zaostrovadlom zraku aby sa Vám huby ľahšie zberali. Košíky sú vyrobené z kvalitného prútia a potešia aj ako darček každého hubára. Či už si vyberiete väčší alebo menší v každom budete mať istotu, že si huby prinesiete krásne čerstvé.

Čistenie a krájanie húb

Hubársky nôž Schwarzwolf
Hubársky nôž Schwarzwolf

Huby sa snažte očistiť čo najviac už pri ich zbere. Neskôr doma Vás čistenie bude zbytočne zdržiavať. Všetko lístie, hlinu a ihličie očistite v lese – perfektne Vám na to poslúži hubársky nôž, ktorý má v zadnej časti kefku. U nás na eshope nájdete dva značkové hubárske nože – jeden Schwarzwolf a druhý Beaver. Obidva svoju prácu odvedú dokonale – majú zahnutú čepeľ pre lepšie čistenie húb a na úplné vyčistenie poslúži kefka v zadnej časti nožíka. Čím lepšie huby očistíte v lese tým menej práce budete mať doma.

Keď už máte huby doma krásne očistené môžete začať s krájaním. Všetky časti kde nájdete nejaký hmyz zahoďte – môžu Vám znehodnotiť huby pri ich ďalšom spracovaní. Huby krájame na 3 – 5 mm hrubé plátky najlepšie pozdĺžne aby boli všetky huby približne rovnako veľké.

Sušenie húb

Huby na sušenieKeď už máte huby nakrájané na plátky prichádza ďalšia fáza, ktorou je sušenie. Na sušenie nepoužívajte ako podklad novinový papier, ktorý obsahuje tlačiarenskú farbu a huby ju môžu do seba nasať.

Na sušenie húb môžeme použiť viacero techník:

  1. Sušička ovocia a zeleniny – najlepší a najrýchlejší spôsob ako huby usušiť je elektrická sušička. Jednotlivé plátky húb naukladáme na podnosy sušičky a sušičku zapneme. V sušičke sa nám huby usušia za niekoľko hodín a sušenie si nevyžaduje žiadnu ďalšiu akciu z našej strany (žiadne otáčanie húb). To či sú huby už usušené zistíme tak, že medzi prsty zoberieme plátok huby a pokiaľ sa prelomí huby sú už suché. Ak sa plátok ešte prehýba treba ho dosušiť.
  2. Sušenie v rúre – plátky naukladáme na plech v jednej vrstve na papier na pečenie aby sa nám neprichytili na plech. Na začiatku sušenia (asi dve hodiny) huby sušte na nižšej teplote 20 – 30 °C. Potom teplotu zvýšte na 50 – 60 °C. Teplota pri sušení v rúre by nemala presiahnuť 70 °C.  Huby počas sušenia aspoň dva až tri krát otočte aby boli dokonale presušené z oboch strán. Aby mohla vlhkosť z húb unikať odporúčame nechať pootvorené dvierka rúry pokiaľ máte klasickú rúru – ak máte teplovzdušnú pustite vetranie.Sušenie na slniečku
  3. Sušenie na niti – huby môžeme sušiť aj starým spôsobom – jednotlivé plátky navlečieme na nitku ako gorálky pomocou ihly a sušíme ich vonku – najlepšie ak ich prefukuje jemný vetrík. Huby sa nesmú dotýkať inak by sa nevysušili dokonale. Huby sa neodporúča sušiť na priamom slnku ak ich necháte v polotieni až tieni určite budete s výsledkom spokojný. Na noc huby dajte dovnútra inak Vám vonku navlhnú. Dávajte pozor na počasie aby Vám do sušených húb nenapršalo – zmarilo by to celú Vašu snahu.
  4. Sušenie na ráme (starej záclone) – ak nemáte rám na sušenie húb perfektne poslúži stará záclona – stačí ju natiahnuť napríklad na sušiak na bielizeň, poukladať huby a sušenie sa môže začať. Opäť platí, že huby sa nesmú dotýkať a na noc ich dáme dovnútra aby nezvlhli. Kľudne ich môžete preniesť aj so sušiakom a pokračovať v sušení vnútri.
  5. Sušenie nad radiátorom – ak už je vonku sychravé počasie a vo vnútri kúrite môžete využiť aj tento zdroj tepla. Naukladajte huby na radiátor na ktorý dáte  papier na pečenie aby sa huby neprichytili. Huby z času na čas obrátime aby sa presušili z jednej aj druhej strany.
  6. Sušenie v soli – sušenie v soli je neobvyklý ale veľmi účinný spôsob sušenia húb. Soľ huby zakonzervuje a nemusíte sa báť plesní. Plátky húb zasypte soľou a dajte na teplé miesto – najlepšie nad radiátor, na slniečko, ku krbu… Huby počas sušenia priebežne premiešajte. Po dvoch dňoch huby preosejte od soli a môžete ich uskladniť.

Uskladnenie sušených húb

Uskladnenie húbHuby nikdy nedávajte do nádoby priamo so sušičky kým sú ešte teplé. Po usušení ich nechajte vychladnúť až potom ich dávajte do nádoby. Teplé huby by sa Vám v nádobe mohli zapariť a neskôr by zplesniveli. Najvhodnejšie na uskladnenie húb sú sklenené nádoby so šróbovacím vrchnákom. Babičky odporúčajú dať k hubám štipku korenia alebo bobkový list – tieto by mali odradiť prípadných škodcov a udržať Vaše huby kvalitné. Huby by mali byť uskladnené na tmavom a suchom mieste. Sem tam sa presvedčte či huby nenapadli mole alebo iný hmyz – spoznáte to podľa bielych vlákien medzi hubami.

Zaváranie húb

Na zaváranie vyberáme menšie huby bez náznaku nejakej nákazy či plesne – tieto môžeme zavárať celé. Ak ste si z hubačky priniesli väčšie kúsky tieto rozkrojíme na primerane veľké kúsky. Očistené huby prepláchneme vodou aby na nich neboli žiadne nečistoty. Dáme zovrieť vodu a pridáme dve čajové lyžičky soli a jednu kyseliny citrónovej. Kyselina citrónová spôsobí, že sa huby nebudú lepiť pri vyberaní z hrnca – inak sa Vám môže z húb stať jedna veľká guča ktorú nebudete vedieť vybrať z hrnca. Huby zostanú príjemne chrumkavé a zachovajú si svoju chuť. Zavarené hubyHuby prevaríme päť minút – prípadnú penu z povrchu pozbierame lyžicou a vyhodíme. Huby scedíme a prepláchneme studenou vodou. Na dno pohára pridáme pár krúžkov cibule – podľa chuti bielu, červenú alebo kombináciu. Do pohára naukladáme huby tak, aby zostali celé a nemali sme z nich kašu. Zalejeme ich klasickým sladkokyslým nálevom ako pri uhorkách. Môžete skúsiť experimentovať a pridať strúčik cesnaku, chren, chilli papričku… Na pohár dáme víčko a pevne dotiahneme. Sterilizujeme 5 – 10 minút – podľa toho ako Vám chutia – kto má rád chrumkavejšie menej, komu chutia mäkšie môže sterilizovať dlhšie…

Sterilizovanie (zaváranie) – necháme zovrieť vodu v hrnci, vložíme fľaše s hubami a pod pokrievkou ich zavárame podľa času aký Vám najviac vyhovuje. Nám najviac vyhovuje čas okolo 5 – 6 minút – huby sú potom krásne chrumkavé a chutné.  Odskúšajte si ako Vám chutia najviac a podľa toho nastavte čas. Po sterilizovaní zabaľte fľaše do deky aby chladli čo najdlhšie. Takto Vám zavárané huby vydržia mesiace až roky.

Mrazenie húb

Mrazenie húbNa mrazenie sú vhodné všetky druhy húb, ktoré bežne zberáme. Huby klasicky nakrájame na 2 – 3 mm plátky. Potom ich opláchneme pod tečúcou vodou a necháme vysušiť.  Huby môžete zamraziť buď podľa druhov húb alebo si môžete urobiť zmes zmiešaním viacerých druhov húb. Huby necháme dobre otiecť a môžme ich baliť do mikroténových vreciek, ktoré si označíme – údaje, ktoré by nemali na sáčku chýbať – rok zberu, druhy húb a hmotnosť.

Vopred si premyslite na čo huby budete používať po otvorení ak len na jednu porciu urobte si menšie balíčky ak pre celú rodinu urobte si väčší balíček. Ak huby vyberiete z mrazničky nemali by sa znova zamrazovať – použite celú dávku.

Blanšírovanie húb pred mrazením

Blanšírovanie húbBlanšírovaním sa zmenší objem húb asi o 1/3 pričom ich chuť zostane zachovaná. Blanšírovanie urobíme tak, že do hrnca dáme vodu, pridáme lyžičku soli a lyžičku kyseliny citrónovej. Vodu necháme zovrieť a potom pridáme huby – necháme zovrieť a minútu povaríme. Huby potom vyberieme opláchneme ich studenou vodou a necháme okvapkať. Môžeme pridať ďalšie huby a proces opakujeme. Huby budú púšťať vodu a stratia vodu, čím zmenšia svoj objem. Z tekutiny, ktorá nám zostala môžeme urobiť hubový extrakt – môžeme podľa chuti pridať soľ a trošku kyseliny sorbovej na sterilizáciu. Tekutinu necháme variť až z nej bude hustá omáčka – tú potom precedíme cez gazu do fľaše a uzatvoríme. Môžeme ju aj zavariť – takto nám vydrží až jeden rok.

Tip pre hubárov na záver

Hubársky kalendár

Ak ste začínajúci hubár a prepadli ste tejto záľube, v našej ponuke nájdete hubársky kalendár v ktorom sa naučíte veľa zaujímavostí o hubách a samozrejme sa naučíte aj rozpoznávať jednotlivé druhy. Kalendár bude dobrým pomocníkom vo Vašej novej záľube a samozrejme si môžete plánovať svoje stretnutia či dôležité udalosti. 

Aký spôsob spracovania húb používate Vy? Napíšte nám do komentárov radi sa poučíme a možno začneme používať práve ten Váš spôsob.

Jeden komentár

Odpovedať

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *